Wat kan ik verwachten van eerste voetreflextherapie?

Wat kan ik verwachten van eerste voetreflextherapie?Om te beginnen zal de reflexoloog een korte gezondheidsgeschiedenis uitvoeren om te controleren of voetreflextherapie de juiste therapiekeuze voor je is. Dit wordt vaak een ‘intake’ genoemd. Vervolgens zal je uitgelegd worden hoe voetreflexologie werkt en wat je mag verwachten van een sessie. De reflexoloog informeert u ook dat voetreflexologie bepaalde ziekten niet behandelt en geen vervanging is voor om het even welke medische behandeling. Mogelijk word je ook gevraagd een toestemmingsformulier te ondertekenen. Tijdens de sessies is het uiteraard toegestaan om vragen te stellen, wat de reflexoloog eigenlijk zelfs van je vewacht. Tijdens een voetreflextherapie moet je je prettig voelen om te communiceren met de reflexoloog. Als de behandelaar niet op de hoogte is van voldoende informatie of afwijzend staat tegenover vragen of problemen, kan dit een ‘rode vlag’ betekenen en heb je alle recht om de sessie te beëindigen. Van zodra de behandeling start, kan de reflexoloog ervoor kiezen alleen op de voeten, of de handen of de oren te werken, afhankelijk van uw specifieke gezondheidskwesties. Sommige problemen reageren beter op de versterking van het werk op alle drie: de handen, oren en voeten. Maar de behoeften van iedereen zijn anders.

De focus van voetreflextherapie

Ongeacht jouw gezondheidstoestand (bijvoorbeeld migraine, misselijkheid, ischias, enz.), richt de reflexoloog zich op het hele patroon van de voetreflextherapie, beginnend bij de tenen en langs de voet werkend. Een complete sessie van voetreflextherapie maakt gebruik van verscheidene technieken en omvat alle punten op beide voeten (en misschien de handen en oren). Door alle punten te behandelen, behandelt de reflexoloog interne organen en klieren, evenals spiergroepen, botten, zenuwgangen en zenuwen (ischias) tijdens een sessie. Als je een specifieke aandoening hebt, zoals migraine, zal de reflexoloog het gebied dat overeenkomt met het probleemgebied zorgvuldig voelen en bewerken. Reflexologen zullen echter ook alle delen van de voet met lichte druk bewerken, omdat volgens reflexologietheorieën de zenuwbanen en congestie de ontspanningsrespons van het hele lichaam kunnen vrijgeven en bevorderen. Reacties van een voetreflextherapie kunnen zijn:

  • Verhoogde energie
  • Verbeterde slaap
  • Vrij van pijn
  • Verhoogde mobiele gewrichten
  • Verminderde vermoeidheid
  • Verbetering van huiduitslag, puistjes of vlekken (door eliminatie van toxines)
  • Nierstenen met gemak overgegaan
  • Veelvuldige stoelgang, diarree (reiniging, eliminatie van toxines)
  • Verhoogd slijm (loopneus, vaginale afscheiding)
  • Emotionele of psychische bevrijding (huilen)

Jouw eerste sessie of volgende sessie plannen

Reflexologen stellen geen diagnose of zullen je ook niet vertellen over een opstopping of spanning die zij op de voet, hand of oor waarnemen tijdens een sessie en die afwijkingen suggereert. Een van de theorieën van voetreflextherapie is dat het lichaam zichzelf zal voeden en herstellen zodra het wordt bevrijd van stress. Als het lichaam erg gestrest is, kan de reflexoloog je doorverwijzen naar een medisch team of advies geven over andere behandelingen, indien van toepassing, maar op geen enkel moment zal hij of zij medisch advies of een diagnose geven. Vervolgens varieert het aantal sessies en worden ze bepaald door de gezondheid van de cliënt en de redenen voor het opzoeken van een voetreflexologie behandeling. Maar over het algemeen zijn de resultaten van voetreflextherapie vaak subtiel en cumulatief. Je hebt dus meer kans op grotere voordelen bij het nemen van regelmatige sessies (bijvoorbeeld eenmaal per week gedurende zes weken) dan wanneer je om de zes maanden een sessie neemt. Als je te maken heeft met een specifieke ziekte of aandoening, moet je mogelijk vaker sessies inplannen. Een algemene aanbeveling zou kunnen zijn om elke week gedurende 6-8 weken met een sessie te beginnen, gevolgd door een sessie om de vier weken. Massagepraktijk ‘In Ontspannen Handen’ is gespecialiseerd in voetreflextherapie en geeft je graag vrijblijvend meer informatie en advies via de pagina inontspannenhanden.nl.