Hoe kies ik mijn badkamerverlichting?

Hoe kies ik mijn badkamerverlichting?Maar al te vaak staat badkamerverlichting onderaan de prioriteitenlijst ten opzichte van de verlichting van andere kamers in het huis. Maar met badkamers die steeds groter en uitgebreider worden, is goede badkamerverlichting essentieel om het meeste uit de ruimte te halen. Voldoende overhead en taakverlichting zijn de sleutelwoorden. Maar badkamers zijn ook een kamer in het huis geworden waar mensen veel meer tijd doorbrengen, dus je zult ook de mogelijkheid willen hebben om sfeer te creëren die zowel ontspannend als spa-achtig is. Flexibiliteit om de badkamerverlichting aan te passen is erg belangrijk. Daarom zou je hier dimmers moeten toevoegen, net als in het hele huis. Je ontwerp voor badkamerverlichting vereist dus volgende zaken:

  • taakverlichting (om je elke dag voor te bereiden)
  • omgevingsverlichting (voor de verlichting van de rest van de badkamer)
  • sfeerverlichting (voor bubbelbaden en baden)

Badkamerverlichting: begin met het plafond, werk vervolgens je weg naar beneden

De badkamerverlichting start je met plafondverlichting of verzonken verlichting boven het hoofd voor algemene verlichting. Je zult ook het gebied van de wastafel willen verlichten met een aantal uitstekende taakverlichting armaturen. Hiervoor kun je een armatuur boven de spiegel of aan beide kanten van de spiegel plaatsen. Ook de douche en badruimte dient opgelicht te worden. Als verlichting voor je badkamer, en ultieme sfeerbrenger, zou je ook kunnen denken aan stripverlichting die je aanbrengt onder de aan de muur gemonteerde kasten, waardoor het lijkt alsof ze zweven in de ruimte. Denk ook aan badkamerverlichting voor kunst aan de muur. Mensen hebben vaak de neiging om tientallen spots in het plafond aan te brengen om ervoor te zorgen dat de badkamer helder genoeg wordt verlicht. Helaas kom je dan uit op een plafond dat op Zwitserse kaas lijkt. Probeer je badkamerverlichting dus doordacht en met mate toe te voegen. Maar maak niet de fout om je badkamer benedenmaats te belichten, want voldoende badkamerverlichting is belangrijk. Een reden waarom dimmers een perfect hulpmiddel zijn, is dat ze de hoeveelheid licht kunnen aanpassen. Bij het bepalen van de badkamerverlichting moet je ook voorkomen dat licht rechtstreeks op je hoofd valt, omdat het hard en niet-vleiend is. In plaats daarvan plaats je beter een plafondlamp boven het looppadgedeelte zodat je van achteren wordt belicht. Asymmetrische verlichting is een andere fout die in vele badkamers wordt opgemerkt. Het plaatsen van een armatuur aan slechts één zijde van je spiegel zal een ongelijke verlichting creëren en jouw verzorging bemoeilijken.

Zeg ‘ja’ tegen LED

LED’s zijn niet alleen energiebesparend en handig omdat je de lampen jarenlang niet hoeft te vervangen, maar ze zien er minimaal uit, zodat je een strak en modern uiterlijk in de badkamer krijgt. Bovendien hebben de LED’s van vandaag meer wattage en is de lichtkwaliteit een stuk warmer dan voorheen, wat betekent dat je een meer samenhangend uitzicht hebt wanneer je ze zou combineren met gloeilampen. Daarnaast zijn LED-lampen te verkrijgen in verschillende kleuren: wit, warm wit en gekleurde strips. Enkel wanneer je badkamerverlichting bestaat uit LED, creëer je al een ongelooflijke sfeer. Opgelet, indien je kiest voor LED, houd er rekening mee dat dimmers voor LED niet werken op gloeilampen. Het uitkiezen van verlichting kan overweldigend zijn. De sfeer, het badgedeelte en de douche vereisen allemaal verschillende verlichtingskeuzes, waarbij het algehele ontwerp van de badkamer nog steeds stijlvol en samenhangend blijft aanvoelen. Om de beste aanpak te bepalen, kun je de blog van Pret Met LED inkijken op www.pretmetled.nl. Hier worden de deskundige hulp en de beste tips gedeeld van Pret Met LED voor het uitrusten van je badkamer met de juiste verlichting, of om het even welke andere kamer in huis.