Architect Tilburg, meer dan alleen tekenen

We zijn al sinds een flink aantal jaren druk met het opzetten van bouwprojecten. Dit doen we door heel Europa en werken daarbij voornamelijk samen met lokale aanbieders en gemeentes. Zodra een gemeente een plek vrij heeft waar gebouwd mag worden, bekijken wij de mogelijkheden. Eigenlijk doen we vrij weinig andere dingen. We bekijken plekken, schatten in of het winst of problemen op gaat leveren en passen daarop de strategie aan. Toen Tilburg aangaf dat er extra ruimte beschikbaar zou komen voor nieuwbouw, hadden we een probleem. We hadden net een groot project aangepakt in Zweden. We hadden wel het budget om aan de slag te gaan met het project, maar niet de mensen. Daarom besloten we een keer iets geks te doen. We zochten naar dé architect Tilburg die heel het project op zich gedumpt zou krijgen van de eerste fase tot het eindproduct. We moesten dus op zoek naar de architect in Tilburg die meer kon dan alleen tekenen. Eigenlijk hadden we vooral een architect in Tilburg nodig met een netwerk, zelfvertrouwen en vooral heel veel passie voor zijn vak. Dat vonden we bij Architecten-Bureau Tilburg (architectenbureau-tilburg.nl) waar direct interesse was in het project.

Architect Tilburg inschakelen voor letterlijk alles?

Ik kan niet zeggen dat we huiverig waren. We hadden een project in Spanje afgerond en daar zoveel geld mee verdiend dat de architect in Tilburg per definitie geen verlies op kon leveren. Dat geluk heb je wanneer Amerikanen elkaar overbieden voor een vakantiehuis. Toch was het wel spannend. Het was de eerste keer dat we een architect in Tilburg lieten beslissen over de mogelijkheden. We hebben letterlijk alles uit handen gegeven. De architect in Tilburg was de persoon die:

  • De tekeningen maakte;
  • De vergunningen aanvroeg;
  • Het werk in gang zette.

Ik zou graag zeggen dat we hierop controle gehad hebben, maar dat hebben we niet. We hadden onze handen vol in Zweden en alle mensen waren bezig met het opzetten van het bedrijventerrein vlak buiten Stockholm. Daarom had de architect in Tilburg de volledige regie. Toen we na een half jaar langs konden komen om te kijken, waren ze al halverwege met de bouw en konden we helemaal niet meer aansturen. Dat was ook niet nodig, alles zag er sterk uit. De architect in Tilburg had goed rekening gehouden met de toekomstige vraag op de markt, iets wat we duidelijk in de opdracht meegegeven hadden. Uiteindelijk waren we zo tevreden over het resultaat dat dit een van de vijf projecten is die we niet verkocht hebben. We hebben besloten om te verhuren. Omdat het project gerealiseerd was met de winst uit een ander project en omdat we zo trots waren op ons pand dat we het niet wilden verkopen.

Gaan we dit vaker doen?

We hebben overlegd en daarbij de meningen van andere bedrijven meegenomen. We hebben in moeten zien dat we geluk gehad hebben met de keuze voor de architect in Tilburg. Er zijn veel bedrijven die op deze manier veel verliezen hebben gemaakt of die projecten nooit af hebben kunnen ronden. Daarom hebben we besloten om dit niet vaker te doen, tenzij we het kunnen doen met dezelfde partij als we eerder gebruikt hebben. Want dan weten we namelijk zeker dat het in goede handen is en dat er gewerkt wordt naar eer en geweten. Iets dat we steeds minder zien en dat daardoor steeds belangrijker wordt in ons vakgebied. Daarnaast willen we vooral de aandacht leggen op de gebieden buiten Nederland omdat we het idee hebben dat daar net even iets meer mogelijkheden zijn.