Alcoholverslaving oorzaken

Alcoholverslaving oorzakenEen alcoholverslaving is een serieuze ziekte die zo snel mogelijk moet worden aangepakt. Met zo snel mogelijk bedoelen we wel, wanneer de tijd er rijp voor is. Over het algemeen moet een verslaafde eerst de bodem raken voordat hij erkent dat zijn leven onbestuurbaar is geworden en hij hulp nodig heeft. Hoe een alcoholverslaving ontstaat is moeilijk te zeggen. Wel weten we dat er altijd meerdere factoren een rol spelen bij de verslaving. Dan moet je denken aan genetische overdracht, trauma en soms ook aan depressie. We zien dat de kans om een alcoholverslaving te ontwikkelen vooral voorkomt in families waar veel wordt gedronken en waar alcohol een normaal onderdeel is van de opvoeding. In sommige gevallen loopt het dan makkelijk uit de hand. Je zou dus kunnen zeggen dat het een combinatie is van omstandigheden en aanleg waardoor een kind of volwassenen uiteindelijk verslaafd raakt aan alcohol. De belangrijkste en meest besproken triggers van alcoholverslaving zijn:

  • Genetische aanleg; in de familie komt misbruik van alcohol veelvuldig voor;
  • Omgevingsfactoren cultureel bepaald; drank als onderdeel van opvoeding;
  • Persoonlijkheden die gevoelig zijn voor verslavingen.

Alcoholverslaving aanpakken

Op het moment dat je weet dat je een probleem hebt, ben je als verslaafde al op de goede weg. Je erkent de ziekte en dat maakt het aanpakken ervan makkelijker. Toch is het de eerste stap van een lange weg die moet worden afgelegd. Bij SolutionS werken we met het twaalf stappenplan dat helemaal gaat over jouw persoonlijke weg. Als betrokkenen is het ook moeilijk om met alcoholverslaving om te gaan. Vaak staan we machteloos tegenover de verslaafde die niet meer berekenbaar is en zich niet laat helpen. Hoe om te gaan met een verslaafde, is iets waar veel over gesproken en geschreven is. Als codependent, ben je verbonden aan iemand die verslaafd is, en dat kan ook bepaalde patronen met zich meebrengen. Als betrokkene, is het vaak het beste om iemand los te laten en niet te proberen controle uit te oefenen. Genezing moet vanuit de verslaafde zelf komen. Alleen dan zal hij de stappen zetten die gezet moeten worden.

Alcoholverslaving veel voorkomend

Van alle verslavingen, is alcoholverslaving een van de meest voorkomende. Dat heeft alles te maken met het feit dat alcohol zeer geaccepteerd is in onze maatschappij. We drinken een glaasje op het terras, en voor het eten, misschien nog eentje na het eten. Het klinkt allemaal heel onschuldig, maar vaak is het dan allerminst. Een alcoholverslaving kan zomaar ontstaan als iemand er aanleg voorheeft. We zien ook verhalen van mensen bij wie het probleemgedrag zich gaande weg ontwikkeld. Vaak wordt de verslaving ook verhuld onder een soort sluier van uitbundigheid en ‘met mij wordt er altijd een gezellig glaasje gedronken’. Maar hoe gezellig en leuk dat allemaal over mag komen, een verslaving is niet licht of grappig maar dodelijk en richt schade aan. Het is belangrijk om te genezen en de stappen te zetten die leiden naar een leven vrij van verslaving.